تمام مقاطع فولادی از یک هسته اولیه قوی بهنام «شمش فولادی» شکل میگیرند. شمشها محصولاتی هستند که طول آنها از ۲ متر کمتر است. بهمنظور حمل و جابهجایی راحتتر این مقاطع ابعاد آنها بهینه شدهاند؛ بنابراین از این شمشها بهعنوان کالاهای فولادی نیمهساخته یاد میشود. سطح مقاطع فوق را بهشکل ذوزنقه میسازند و برای آنکه مورد استفاده قرار بگیرند به چندین مرحله فراوری دیگر نیاز دارند. شرکت بازرگانی پرومت در ادامه این مطلب به معرفی این محصول میپردازد.
انواع شمش فولاد
فراوردههایی که از این محصولات به دست میآیند، براساس ابعاد و اندازهای که دارند در چندین طبقه تقسیمبندی میشوند که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
بیشتر بخوانید: شمش چدن
اسلب یا تختال
این نوع از شمش فولادی از مقطعی بهشکل مستطیل برخوردار هستند و در ابعادی بهاندازه ۲۰۰*۱۲۰۰ میلیمتر یا ۲۵۰*۱۲۰۰ میلیمتر تولید میشوند. طول این مقاطع در اندازههای متعددی قابل مشاهده است؛ ولی حداکثر اندازه طول آنها از ۱۲۰۰۰ میلیمتر بیشتر نخواهد بود. از اسلبها یا شمشهای تختال برای تولید انواع ورقهای فولادی بهرهبرداری میشود. از تولیدکنندگان شاخص این محصولات میتوان به کارخانه فولاد خوزستان اشاره کرد.
بیلت
شمشهایی که با مقطعی بهاندازه ۱۰۰ * ۱۰۰ میلیمتر یا ۱۳۰ * ۱۳۰ میلیمتر تولید شده باشند، با عنوان بیلت نامگذاری میشوند. در واقع اگر شمشها بهطور مستقیم از تولید ccm برای مصرف نوردها مورد استفاده قرار بگیرند، به آنها شمش ccm یا بیلت میگویند. در بیانی کلیتر میتوان گفت که شمشهای ۱۶۰، ۱۵۰، ۱۳۰، ۱۲۵، ۱۲۰ و ۱۰۰ نمونههایی از بیلت بهشمار میآیند و شمشهایی که ابعاد آنها بیشتر از این مقادیر باشد؛ برای مثال ابعادشان به ۱۸۰ * ۱۸۰ یا ۲۰۰ * ۲۰۰ یا حتی به ۲۵۰ * ۲۵۰ برسد دیگر به این گروه تعلق ندارند و با نام بلوم به مصرف میرسند که در میلگردهای صنعتی کاربرد زیادی دارند.
بیشتر بخوانید: شمش آلومینیوم
بلوم
شمش فولادی دارای مقطعی بهشکل مربع و ابعاد ۱۵۰ * ۱۵۰ میلیمتری و ۲۰۰ * ۲۰۰ میلیمتری یا ۲۶۰ *۲۶۰ میلیمتری هستند و حداکثر طول آنها ۱۲۰۰۰ میلیمتر است، گروه بلومها را تشکیل میدهند.
روش تولید تمام انواع شمش یکسان است و تفاوت نام آنها تنها به شکل مقطع، ابعاد و اندازهای برمیگردد که در زمان تولید برایشان تعیین شده است. اگر شمشی در اندازههای بزرگتر تولید شود و پس از اعمال فرایندهای نورد به ابعاد مورد نظر و قابل استفاده در نوردهای مقاطع برسد، به این محصول در اصطلاح فابریک میگویند. در گذشته این نوع شمشها هم با عنوان بلوم شناخته میشدند که با گذشت زمان و در پیچوخم امور تجاری و دادوستدها نام آنها به شمش فابریک تغییر پیدا کرد.