گرافیت چیست؟
گرافیت نوعی کانی متشکل از کربن است که بافت لایه ای شکل دارد. در لایه های کربن این ماده، الکترون هایی قرار دارند که به عنوان نوعی هدایت کننده الکتریسیته عمل می کنند. این محصول از دگرگونی رسوبات حاوی مواد کربن دار و یا واکنش ترکیبات کربن دار با محلول های گرمابی به وجود می آید. اصلی ترین دلیل نامگذاری گرافیت، میزان قدرت خلق اثر آن بر روی اشیایی مانند کاغذ است. در گذشته به عنوان نوعی رنگ برای نوشتن و نقاشی کشیدن، از این عنصر استفاده می کردند.
از نظر نوع، گرافیت به دو گروه پوسته پوسته و رگه ای تقسیم بندی می گردد. نمونه پوسته پوسته آن، در برخی سنگ ها و درون رگه های سنگ یافت می شود. اما نوع رگه ای یا توده ای آن، در شکاف سنگ هایی مانند زغال سنگ به وجود می آید. گرافیت نوع عنصر خاکستری رنگ است که مانند فلزات، درخشندگی بسیاری دارد. شاید برایتان جالب باشد بدانید که برای ساخت الماس های مصنوعی، این ماده را در دمای بالا تحت فشار می گذارند تا تبدیل به الماس مصنوعی درخشان گردد.
بیشتر بخوانید: فیلتر سرامیکی
ویژگی های گرافیت
اصلی ترین ویژگی گرافیت رسانای الکتریسیته بودن آن است. این ماده به سبب دارا بودن الکترون های آزاد، نوعی رسانای عالی برای گرما و الکتریسیته است. این عنصر دارای خاصیت روانکاری بالا می باشد. ضمن این که در برابر فشار زیاد نیز مقاوم است و تغییر شکل نمی دهد. از لحاظ شیمیایی دارای ثبات بوده و تغییری در ساختار آن به وجود نمی آید. این ماده، از نمونه کانی های غیر قابل اشتعال است که در مقابل حرارت هم مقاومت بالایی دارد. در صنایعی که با اشعه های مضر سروکار دارند، می توان از آن به عنوان نوعی بازدارنده اشعه استفاده نمود. شرکت مهندسی بازرگانی پرومت در ادامه به بررسی کاربرد های این ماده میپردازد.
کاربردهای گرافیت
گرافیت جزء مواد معدنی با کاربردهای فراوان است. این عنصر برای تولید مغزهای درون مداد، کاربرد ویژه ای دارد. در تولید باتری ها، برای تولید الکترود از این ماده استفاده می کنند. از این ماده طبیعی که به صورت پودر شده ریز است، برای تولید لنت ترمز خودروهای مختلف هم استفاده می نمایند. با توجه به اینکه این عنصر جزء ماده های نسوز محسوب می شود و در برابر حرارت مقاومت بالایی دارند، جهت حفظ فلزات مذاب نیز می توان آن را استفاده نمود. در صنعت ریخته گری از این محصول، به عنوان نوعی ماده شستشو دهنده قالب ها استفاده می کنند. به سبب خاصیت روانکاری، این محصول برای روان کردن چرخ دنده های ماشین آلات صنعتی، قالب های آهنگری و همچنین روانکاری قفل ها کاربرد دارد.
به خواندن ادامه دهید: کک متالوژی
سخن پایانی
گرافیت، نوعی عنصر حاوی کربن است که کاربرد آن در صنایع مختلف بسیار است. این عنصر از اندک ماده هایی است که دارای چند شکل گوناگون ( آلوتروپ) می باشد. این ماده در شکل های مختلف، خواص بی نظیری دارد؛ به همین خاطر هم در صنایع گوناگون مانند صنعت ریخته گری، نوشت افزار، ساخت تسلیحات نظامی و … از آن استفاده می شود. در صنایع نظامی با استفاده از این ماده، بمب های گرافیتی می سازند. این نوع بمب ها توانایی تخریب نداشته و بیشتر به موجب از کار افتادن تاسیسات برقی استفاده می شوند. اما رایج ترین کاربرد این محصول، در تولید مداد و مواد روان ساز است.