نوار نقاله

۰ تا ۱۰۰ سیستم نوار نقاله و سرند

خطوط تولید و واحدهای صنعتی از تجهیزات و دستگاه‌های مختلفی تشکیل شده‌اند که هر کدام نقش مهمی را در فرایندهای صنعتی بر عهده دارند. این دستگاه‌ها با توجه به وظایفی که دارند، در بخش‌های مختلف خطوط تولید مورد استفاده قرار گرفته و فرایندهای صنعتی را تسهیل می‌سازند. نوار نقاله و سرند از جمله این تجهیزات هستند که در یک مقاله جامع می‌خواهیم شما را با چیستی، کاربرد، اجزا و انواع آن‌ها آشنا کنیم.

کانوایر یا نوارنقاله چیست؟

نوار نقاله یا کانوایر یکی از تجهیزات ضروری در هر واحد صنعتی است که از آن برای انتقال و جابه‌جایی مواد خام و یا محصولات در خطوط تولید استفاده می‌شود. این سیستم را در زبان انگلیسی با نام کانوایر می‌شناسند. در این سیستم، یک نوار پهن و محکم را داریم که بر روی اجزایی مانند غلتک‌ها و یا رولرها قرار گرفته است، با حرکت این غلتک‌ها، نوار پهن و محکم به حرکت در می‌آید و از این ویژگی می‌توانیم برای حمل مواد مختلف بر روی این نوار استفاده کنیم.

روش‌های مختلف انتقال مواد بر روی نوار

جالب است بدانید که انتقال مواد بر روی نوار نقاله به دو روش اصلی می‌تواند انجام گیرد. هر کدام از این روش‌ها نیازمند اعمال تغییراتی بر روی نوارنقاله خواهند بود تا بتوان از آن‌ها در یک واحد صنعتی و یا تولیدی استفاده کرد. شرکت مهندسی بازرگانی پرومت در ادامه به شرح این دو روش خواهد پرداخت.

  • انتقال در مسیر افقی:

یکی از رایج‌ترین روش‌های استفاده از نوارنقاله به‌صورت افقی و مستقیم است. در این سیستم، مواد مختلف بر روی دستگاه قرار گرفته و در یک سطح افقی و مستقیم جابه‌جا می‌شوند. احتمالاً نمونه‌ای از این مدل را در فروشگاه‌های بزرگ در کنار میز صندوقدار دیده باشید.

  • انتقال در مسیر شیب‌دار:

روش دیگری که می‌توان از نوارنقاله‌ها استفاده کرد، جهت انتقال در مسیر شیب‌دار خواهد بود. در این روش، کالاهای مختلف در یک مسیر شیب‌دار جابه‌جا می‌شوند و ممکن است در ارتفاع بالاتری تحویل داده شوند. از این سیستم شیب‌دار جابه‌جایی مواد می‌توان برای انباشته کردن مواد خام در کارگاه‌ها و معادن استفاده کرد.

تنوع نوار نقاله

بیشتر بخوانید:ماسه ریخته ‌گری چیست؟

نوار نقاله از چه قطعاتی تشکیل شده است؟

یک سیستم کانوایر یا همان نوار نقاله از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که در اینجا شما را با اجزای مهم این سیستم آشنا خواهیم ساخت.

لاستیک نوار نقاله: لاستیک نوار نقاله که آن را با نام‌هایی مانند تسمه و یا نوار نیز می‌شناسند، یکی از اصلی‌ترین اجزای این دستگاه به شمار می‌رود که مواد مختلف بر روی آن قرار گرفته و در سطوح افقی و یا شیب‌دار جابه‌جا می‌شوند.

رولیک نوارنقاله: رولیک‌ها در این سیستم با نام‌های دیگری مانند غلتک و یا رولر نیز شناخته می‌شوند که استوانه‌هایی هستند که باعث حرکت لاستیک نوار نقاله می‌شوند.

قاب یا فریم: از دیگر اجزای سیستم نوار نقاله می‌توان به قاب و یا فریم اشاره کرد که سازه اصلی دستگاه را تشکیل می‌دهد.

موتور دستگاه: از دیگر اجزای سیستم کانوایر می‌توان به موتور محرک اشاره کرد که وظیفه ایجاد حرکت در این سیستم را بر عهده دارد.

اتصالات دستگاه: از دیگر اجزای تشکیل دهنده سیستم کانوایر می‌توان به اتصالات اشاره کرد که وظیفه دارند تا نیروی تولید شده توسط موتور را به غلتک‌ها انتقال دهند.

گیربکس نوارنقاله: عضو دیگری در این سیستم است که امکان ایجاد سرعت‌های مختلف را در این سیستم فراهم می‌سازد.

رایج‌ترین انواع نوارنقاله در صنعت

انواع نوار نقاله

بسته به نوع کاربری و نیاز صنایع، انواع مختلفی از نوار نقاله‌ها تولید شده‌اند. هر کدام از این مدل‌ها کاربرد خاصی دارند و برای استفاده در برخی صنایع یا کاربری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این بخش به معرفی مهم‌ترین و رایج‌ترین انواع کانوایر در صنعت می‌پردازیم

  •  نوارنقاله رولیکی

در این نوع از سیستم کانوایر، تعدادی غلتک برای جابه‌جایی اجسامی که کف آن‌ها باید صاف باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. بدین دلیل که در این سیستم تسمه یا لاستیک نداریم و تنها می‌توان از آن برای حمل اجسامی مانند جعبه‌ها و یا کارتن‌ها استفاده کرد.

  •  نوارنقاله زنجیری

مدل دیگری از انواع کانوایرها به شمار می‌رود که سطح بارگیری در این سیستم به‌صورت زنجیری است که به دلیل انعطاف‌پذیری بالای این زنجیرها، امکان حمل مواد در حجم و وزن بالا و در مسافت‌های طولانی وجود خواهد داشت. از این سیستم معمولاً در معادن و کارخانه‌های بزرگ استفاده می‌شود.

  • نوارنقاله تسمه‌ای

احتمالاً رایج‌ترین نوع از نوار نقاله می‌تواند مدل تسمه‌ای باشد که در آن، یک لاستیک بزرگ بر روی غلتک‌ها قرار گرفته و امکان حمل و جابه‌جایی مواد را فراهم می‌سازد. این نمونه علاوه بر کاربردهای صنعتی، می‌تواند در کاربری‌های تجاری مانند فروشگاه‌های بزرگ نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

سرند چیست؟

انواع سرند

دستگاه سرند یکی از دستگاه‌های پرکاربرد صنایع مختلف است که وظیفه غربالگری مواد با اندازه‌های مختلف را بر عهده دارد. از گذشته تاکنون از ابزارهای سنتی مانند الک برای جداسازی ناخالصی از غلات و حبوبات استفاده می‌شده است. با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از دستگاه‌های مختلف برقی در صنعت، این سیستم نیز به‌صورت برقی طراحی شده و فرایند غربالگری خاک و کلوخه و یا غلات و حبوبات را به‌راحتی انجام می‌دهد.

همچنین بخوانید:مواد کمک ذوب چیست؟

انواع مختلف سرند

دستگاه سرند توسط متخصصین در طراحی‌های متفاوتی تولید شده است که می‌تواند برای انواع مکانیزم‌های جداسازی مواد مورد استفاده قرار بگیرد. در این بخش به معرفی انواع مختلف دستگاه سرند می‌پردازیم:

  •  دستگاه سرند ارتعاشی

یکی از پرکاربردترین انواع دستگاه سرند بوده که دارای صفحات فلزی منفذدار با ابعاد مختلف است. این دستگاه با حرکات ویبره‌ای و نیروی گرانشی مواد را بر اساس اندازه از یکدیگر جداسازی می‌کند.

  •  دستگاه سرند گرد

نمونه‌ای دیگر از این دستگاه‌ها به شمار می‌رود که با ساختار گرد و یا دایره شکل و در چندین طبقه تولید می‌شود. این دستگاه با حرکات لرزشی و افقی عمودی خود می‌تواند مواد را در اندازه‌های مختلف تفکیک کند.

  •  دستگاه سرند دوار

این دستگاه حالت استوانه‌ای شکل دارد که جدار خارجی آن به‌صورت منفذدار طراحی شده است. این بدنه استوانه‌ای به کمک نیروی حاصل از موتور دستگاه حول محور خود می‌چرخد و مواد زائد را از محصولات جداسازی می‌کند.

  • دستگاه سرند شاتونی

یکی دیگر از دستگاه‌های صنعتی برای الک و یا غربال نمودن مواد مختلف به شمار می‌رود که با حرکات رفت و برگشتی صفحه توری‌شکل دستگاه، ناخالصی‌ها را از مواد اصلی جداسازی می‌کند.

موارد کاربرد این دستگاه چیست؟

دستگاه سرند برای جداسازی ناخالصی‌های مواد مختلف استفاده می‌شود. از این رو ممکن است از این دستگاه در معادن برای جداسازی ناخالصی‌ها و یا سنگ‌ها در ابعاد مختلف استفاده شود. همچنین از این دستگاه در صنایع خوراکی و تولید فراوری حبوبات می‌توان به همین شکل استفاده نمود. حتی امروزه در صنایع بازیافت نیز از دستگاه سرند همین ترتیب استفاده می‌شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *