امروزه جرم نسوز الومینایی در صنایع مختلف به عنوان یک متریال مهم و پرکاربرد شناخته میشود. این مواد ویژگیهای منحصربه فردی دارند و در برابر حرارت و خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان میدهند. در این بخش از وب سایت شرکت مهندسی بازرگانی پرومت قصد داریم به معرفی این محصول پرداخته و به بررسی کاربردها و انواع آن بپردازیم. پیش از هر چیز بهتر است با مفهوم جرم نسوز بیشتر آشنا شوید.
جرم نسوز چیست؟
جرم نسوز مادهای دیرگداز است که در برابر حرارت و عوامل آسیبزا مانند مواد اسیدی و سایر مواد خورنده مقاومت بالایی دارد. جرم نسوز با افزایش مقاومت در قطعات صنعتی به کارایی بهتر و افزایش طول عمر این تجهیزات کمک میکند. از این رو جرمهای نسوز جزء لاینفک صنایع مختلف مانند پتروشیمی، خودروسازی، تولید شیشه و سیمان و… به شمار میروند.
جرم نسوز الومینایی چیست؟
جرم نسوز الومینایی که با عنوان جرم نسوز آلومینا نیز شناخته میشود یکی از پرکاربردترین انواع جرم نسوز میباشد. این مواد در برابر عواملی مانند گرما و حرارت، خوردگی، ضربه و لرزش مقاومت بالایی دارند. از دیگر ویژگیهای این مواد میتوان به عدم واکنشپذیری آن اشاره کرد. به همین دلیل بسیاری از مهندسان و کاربران استفاده از آن را در پروژههای مختلف صنعتی به خصوص فرایند ذوب فلزات لازم میدانند.
بیشتر بخوانید: جرم نسوز سیلیسی
ترکیبات سازنده
ساختار اصلی جرم نسوز الومینایی از دو ترکیب آلومینا (Al203) و کاربید سیلیسیم (Sic) تشکیل شده است. میزان مقاومت ساختار جرم نسوز بستگی به میزان آلومینای آن دارد. به عبارتی هر چه میزان این ترکیب بیشتر باشد، مقاومت جرم نسوز بیشتر خواهد بود. برای مثال ساختاری که ترکیب آلومینای آن تا حدود ۹۰ درصد باشد قادر است دمایی به اندازه ۱۸۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند.
انواع جرم نسوز آلومینایی
جرم نسوز الومینایی عموماً به چهار دسته تقسیم میشود. کاربردها و نحوه استفاده از انواع جرمهای نسوز آلومینایی متفاوت است که در ادامه به آن اشاره میشود:
- جرم نسوز ریختنی: قطر دانههای این نوع از جرمهای نسوز بین ۳ الی ۵ میلیمتر است. این مواد در مقایسه با سایر انواع جرمهای نسوز آهن کمتری دارند. همچنین مقدار سیمان به کار رفته در آن نیز میتواند متفاوت باشد. مقاومت در برابر دمای ۱۶۵۰ درجه سانتیگراد از ویژگیهای این نوع از جرمهای نسوز است.
- جرم نسوز پاشیدنی: این دسته از جرمهای نسوز بیشتر برای ساخت تجهیزات صنعتی و برای استفاده در کوره و دیگهای بخار به کار میروند.
- جرم نسوز کوبیدنی: این نوع از جرم نسوز آلومینایی از دانههای ریز تشکیل شده و شبیه پودر است. جرم نسوز کوبیدنی را میتوان با آب و موادی مانند چسب ترکیب کرد و مورد استفاده قرار داد. مقاومت بالا در برابر واکنشهای شیمیایی، حرارت و خوردگی از مهمترین ویژگیهای این نوع از جرمهای نسوز میباشد.
- جرم نسوز پوششی: جرم نسوز پوششی به روش مالهکشی و پوشاندن بر روی سطح اجرا میشود. این نوع از جرمهای نسوز با ترکیب ۹۰ درصد ترکیب آلومینا در برابر حرارت مقاومت بالایی دارند.
به خواندن ادامه دهید: سیمان و بتن نسوز
کاربردها و موارد استفاده
جرم نسوز الومینایی بر اساس ویژگیها و ترکیبات به کار رفته در صنایع مختلف کاربرد دارد که در ادامه به مهمترین آن اشاره میکنیم. همچنین برای دریافت اطلاعات بیشتر و تهیه محصول میتوانید با کارشناسان شرکت مهندسی بازرگانی پرومت تماس حاصل فرمایید.
- صنایع شیمیایی
- پتروشیمی
- خودروسازی
- ذوب فلزات
- ساخت فولاد و چدن
- صنعت کاشی و سرامیک
- کورههای ذوب و ریختهگری
- سیمانسازی